body {background-color: #000000;}

Reis naar Xiamen en Taiwan 
(met evt.
verlenging naar Hong Kong & Shenzhen

reiscode XT-12

12-daagse reis                                                                                                    printbare PDF
                                                                                                
boekingsformulier
      
Vertrek in 2018
 

Prijs € 2.300,-  
(excl. intercontinentale vlucht. Rechtstreekse KLM-vluchten vanaf € 970,-)  
                                                 

Minimaal 6 en maximaal  12 deelnemers    

Foto's Xiamen  Foto's Taiwan 

Het andere China  

12-daagse reis naar de aantrekkelijke Chinese stad  Xiamen, de ronde Hakka-huizen bij Yongding en het fascinerende Taiwan.  

Xiamen, dat vroeger Amoy heette, is een moderne Chinese stad met palmbomen. Het gebied rond de oude haven verandert in een ’Creative District’ en voor de kust ligt het eilandje Gulangyu, waarop Europeanen in de twintiger jaren honderden art-deco villa’s bouwden.   

Vanuit Xiamen maken we een excursie naar de tulou, de ronde huizen van de Hakka bevolking. In ieder rond huis wonen een paar dozijn tot een paar honderd mensen. 

Vervolgens vliegen we naar Taiwan. Van de havenstad Kaohsiung reizen we via Anping naar Taipei. Anping werd in de 17e eeuw door Nederlanders gesticht, toen Taiwan nog Formosa heette. 

In Taipei en Koahsiung bekijken we projecten van Rem Koolhaas (OMA) en Francine Houben (Mecanoo), maar ook mooie musea, bibliotheken en wolkenkrabbers van Taiwanese architecten.  

We reizen in een klein gezelschap van maximaal 12 deelnemers. We lunchen en dineren meestal samen, maar dat is facultatief. Het vervoer gaat per trein, bus, metro en taxi. We overnachten in nette middenklasse hotels.  
                                                    Taipei, Stadion van Toyo Ito in Kaohsiung, Bibliotheek in Koahsiung  

12-daagse reis:  prijs € 2.300,-  

De prijs is inclusief:

-  11 overnachtingen op basis van 2-persoonskamers
-  Alle vervoer volgens programma (per trein, bus, ferry, metro en taxi)   

- De vlucht van Xiamen naar Taiwan (Kaohsiung) 
- Deskundige Nederlandse reisleiding die Chinees spreekt
- Alle entreegelden
 

De prijs is exclusief  
-  De vluchten Amsterdam-Xiamen en Taipei-Amsterdam  
-  Reis- en annuleringsverzekeringen  

- Maaltijden 

Toeslag voor 1-persoonskamers: € 600,-.  

 
                           
De oude haven van Xiamen                   Performing Arts Centre (OMA) in Taipei 
         

Programma:  

Dag 0.    Vertrek van Schiphol
Dag 1.    Aankomst in Xiamen, transfer naar hotel. 
            Wandeling door het Creative District van Xiamen.
Dag 2.    Naar Gulangyu, een charmant eilandje vol twintiger jaren bebouwing  
Dag 3.    Naar de Hakka huizen in Yongding
Dag 4.    Ochtendvlucht naar Kaohsiung (Taiwan)
Dag 5.    Kaohsiung: bibliotheek, haven en Kunstdistrict  
Dag 6.    Project van Mecanoo, Stadion van Toyo Ito en Museum of modern Art
Dag 7.    Trein naar Tainan: Fort Zeelandia 
Dag 8.    Vrije ochtend in Tainan, 's middags met de trein naar Taipei
Dag 9.    Theater van OMA, Museum of Fine Arts en fietsen langs de rivier
Dag 10.  De toren Taipei-101; Sun Yat Sen Memorial & Hong Shan Cultural District.
Dag 11.   DihuaStreet, Huashan Cultiural District en Museum of Contemporary Art
Dag 12.  Vrij te besteden. Een directe KLM-vlucht Taipei-Schiphol  (niet bij de reissom
             inbegrepen)
 vertrekt iets na middernacht om 00.20 uur. 

                      Het eiland Gulangyu, Xiamen                                             Museum of Fine Arts, Taipei

Dag 0. 
Vertrek van Schiphol om 17.00 uur, op 17 november respectievelijk 21 december 2016.  Deze vlucht is niet bij de reissom inbegrepen.  

Dag 1.   
Aankomst in Xiamen omstreeks 11 uur, transfer naar ons hotel in het centrum van Xiamen. 's Middags brengen we een bezoek aan het Oversea Chinese Museum en het gebied rond de oude haven. Tussen de leegstaande pakhuizen hebben zich hier sap-barretjes, boetieks en galeries gevestigd. Hier middenin staan twee glanzende wolkenkrabbers, 250 meter hoog, met een restaurant op de 75ste verdieping, ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Gensler. Ze worden waarschijnlijk in 2016 opgeleverd. Iets verderop staat het Museum of Modern Art.

Dag 2.  
Gulangyou, het piano-eiland, is een autovrij eiland met ‘mediterrane’ bebouwing uit de jaren twintig. Hier staan fantasievolle art-deco huizen, kleine musea, voormalige consulaten (waaronder het Nederlandse) en een interessant pianomuseum. Er is ook een concertzaal waarin bijna elke avond een concert wordt gegeven. Het eiland heeft mooie stranden en fijne terrasjes. Slauerhoff was wég van dit ‘
lente-eiland’, zoals hij het noemde, hij kon er uren dwalen. Wij ook, we brengen hier met gemak een hele dag door.

Dag 3.  
We
maken een dagexcursie naar de tulou bij Yongding. Deze veelal ronde woongebouwen van de Hakka bevolking staan tussen de rijst, thee en tabaksvelden. De oudste stammen uit de 15e eeuw. Er zijn in totaal 46 stuks, verspreid over een heel gebied. Er zijn ook vierkante exemplaren, maar allemaal hebben ze buitenmuren van stampleem (adobe of ‘rammed earth‘). Daarom heten ze tulou, want dat betekent letterlijk gebouw-van-aarde. Aan de binnenkant is overigens voornamelijk hout toegepast. De tulou varieren sterk in grootte. De kleinste telt een paar dozijn en de grootste een paar honderd inwoners. Ze zijn twee tot vier verdiepingen hoog.
We bekijken enkele tulou en rijden 's avonds weer terug naar Xiamen. 
|


De tulou (Hakka-huizen), Yongding                            Art district Koahsiung            Creative Zone Taipei 
   

                
     

Dag 4.
Ochtendvlucht naar Kaohsiung (Taiwan). 's Middags bekijken we de prachtige, imposante metrohaltes, ontworpen door Shin Takamatsu en Richard Rogers en een warenhuis van UN Studio (Ben van Berkel) in Kaohsiung. 

Dag 5
We gaan we naar het hoogste gebouw van Koahsiung, de Tuntex Sky Tower van de Taiwanese architect C.Y. Lee. Hiernaast staat een prachtige splinternieuwe bibliotheek van een andere Taiwanese architect, Ricky Liu. Dankzij een speciale constructie is dit een van de meest transparante gebouwen ter wereld. Het dakterras biedt een weids uitzicht over de haven. 
We wandelen of fietsen door het kunstdistrict van Kaohsiung. Tot voor kort was dit een ontoegankelijke militaire zone. Reusachtige stoere loodsen zijn getransformeerd tot een zeer gastvrij, sprankelend gebied aan de haven.

Dag 6.
We bekijken het reusachtige Wei-Wu-Ying Centre for the Arts dat waarschijnlijk in 2016 wordt opgeleverd, een project van Mecanoo Architecten uit Delft en het Stadion voor de World Games 2009 van Toyo Ito. 

Dag 7. 
We nemen we de trein naar Tainan. Aan de rand van Tainian, vlakbij zee, in de wijk Anping, vinden we de resten van het 17e eeuwse Fort Zeelandia. Verschillende kleine musea geven een aardig beeld van het leven in die tijd en de eeuwen daarna. Rond het fort liggen levendige dorpse straatjes en veel kleine tempels.  

Dag 8. 
’s Ochtends maken we een wandeling door de binnenstad van Tainan, langs de Confucius Tempel, de Matsu Tempel en de Chihkan torens. 's Middags gaan we met de hogesnelheidstrein naar Taipei.

Dag 9. 
We brengen een bezoek aan het Performing Arts Centre van OMA dat waarschijnlijk begin 2017 opgeleverd wordt. Hier dichtbij staat het prachtige hoofdstedelijke Taipei Fine Arts Museum. We maken een fietstocht langs twee sfeervolle oude tempels (de Confucius Tempel en de Baoan Tempel) en fietsen vervolgens nog heerlijk een stuk langs de rivier.    
Dag 10.
Naar de beroemde wolkenkrabber van Taipei, de Taipei 101! Tot 2007 was deze ruim 500 meter hoge toren het hoogste gebouw ter wereld. Het is van de architect die ook de Kaohsiung 85 bouwde, C.Y. Lee.
We bezoeken het Memorial van Dr. Sun Yat Sen, de grondlegger van de Republiek China en het  culturele district Hong Shan, een voormalige tabaksfabriek waarin nu creatieve bedrijven zijn gevestigd.     

Dag 11.
Bezoekjes aan Creative Park Huashan en het Museum of Contemporary Art brengen ons in het hart van hedendaags hip Taipei. We wandelen door Dihua Street, een van de oudste straten van Taipei dat momenteel behoedzaam wordt herontwikkeld. 

Dag 12. 
Vrij te besteden. Je kunt naar het National Palace Museum gaan, dat de kunstschatten toont uit de Verboden Stad in Beijing, of met een kabelbaan naar de theeplantages ten zuiden van de stad, of uitgebreid gaan winkelen…. 

De rechtstreekse vlucht Taipei-Schiphol vertrekt iets na middernacht. Je landt om zeven uur ’s ochtends op Schiphol. 
(Deze vlucht is niet bij de reissom inbegrepen.) 


Bibliotheek Koahsiung                             Confusius Tempel Tainan                    Metrostation Kaohsiung

U kunt de reis met een of meerdere dagen verlengen
Het weer
In november, december is het meestal mooi weer in Xiamen en Taiwan, zonnig maar niet al te warm, gemiddeld 18°.

Verlenging
* Je kunt een dag langer in Taipei blijven of meer dagen. Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten van Taipei naar Schiphol. 
* Je kunt ook een paar dagen naar Hong Kong gaan. 
* Je kunt ook naar Hong Kong, Shenzhen én Guangzhou gaan. 
Zowel van Hong Kong als van Guangzhou zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten naar Schiphol. 

Een voorbeeld reisschema staat
hier.  

Je kunt ook vooraf, voordat je aan je reis naar Xiamen en Tiawan begint, een bezoek brengen aan Hongkong, Macao, Shenzhen en Guangzhou. Of een paar van deze steden. Het reisschema is vergelijkbaar.  

           

 
                                                         Wei-Wu-Ying Centre for the Arts, Mecanoo Architecten


          
Tapei 101        Xiamen haven district                                                Kaohsiung metro station