Architectuurreis Tibet 

 
reiscode AT22
    
PDF-versie

21-daagse reis 
vertrek augustus 2018

Prijs
€ 3500,-.  
 

    
                                         
Minimaal 6, maximaal 12 deelnemers   

voor andere  Tibetreizen zie: www.tibetreis.com     

 

 


Foto's van deze reis in 2012 (iets afwijkend programma):
http://www.flickr.com//photos/tibetreis/sets/72157631324021544/show/


    

                                                                                    Yumbulagang, Potala paleis (2x), Norbulingka

Voor iedereen die belangstelling heeft voor de Tibetaanse cultuur. Het thema ‘architectuur' brengt ons plekken waar de meeste toeristen niet naartoe gaan, zoals bij het oudste gebouw van Tibet en in afgelegen dorpen. Deze reis is dus niet alleen voor architecten. De rode draad ‘architectuur’ maakt deze reis gewoon heel bijzonder.     

Na een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Chengdu nemen we een kijkje in het prachtige Luyueyuan Stenen Beelden Museum buiten de stad. Vervolgens vliegen we door naar Tibet. We bekijken een havezate, verschillende kloosters en een historisch paleis in de Yarlungvallei voordat we naar Lhasa afreizen. In de Tibetaanse hoofdstad bezoeken we uiteraard de highlights zoals het Potalapaleis en de Jokhang-tempel, maar daarnaast ook een paar woongebouwen en nooit bezochte tempels in de binnenstad. We maken excursies naar kloosters buiten de stad, zoals het zeer hoog gelegen klooster Ganden.

Dan verlaten we de stad voor een flinke tocht door het Tibetaanse landschap. Over spectaculaire passen, door gebergte in alle mogelijke kleuren en langs bergmeren. Via het pittoreske Gyantse en Shigatse bereiken we het klooster Sakya van waaruit heel Tibet in de 13e eeuw werd bestuurd. Het is tegenwoordig een charmant dorp met een nog altijd zeer imposant klooster. 

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid. Mensen met hart- of longklachten wordt reizen naar Tibet vanwege de hoogte afgeraden. 


       

 Tashilunpo, Samye, Drepung, Namseling

Programma van dag tot dag

Dag 00            Vertrek van Schiphol
Dag 01            Aankomst in Chengdu. Sliced Porosity Block (Steven Holl)
Dag 02           
Luyeyuan Stenen Beeldenmuseum (Liu Jiakun) Chengdu
Dag 03            Vlucht naar Tibet. Overnachting in Tsetang
Dag 04            Yumbulagang, Tradruk. Overnachting in Tsetang
Dag 05            Samye, Kachu. Overnachting in Tsetang
Dag 06            Via Mindroling en Drathang naar Lhasa.
Dag 07            Jokhangtempel. Stadswandeling langs verscholen tempels
Dag 08            Drepung, Nechung, Norbulinka.
Dag 09                Potala paleis en Pala Lapuk.
Dag 10            Sera, Pabonka
Dag 11            Excursie naar Ganden. Overnachting in Lhasa.
Dag 12            Fraaie rit langs het meer Yamdrok Tso. Overnachting in Gyantse.
Dag 13            Pelkor Chöde en Kumbum. Overnachting in Gyantse
Dag 14            Naar Shigatse. Overnachting in Shigatse  
Dag 15            Naar Sakya. Overnachting in Sakya 
Dag 16            Terug naar Shigatse. Overnachting in Shigatse
Dag 17            Rit naar Lhasa. Overnachting in Lhasa.
Dag 18            Vrije dag in Lhasa 
Dag 19           
Vlucht naar Chengdu. Overnachting in Chengdu
Dag 20            Overnachting in Chengdu
Dag 21            Vlucht Chengdu-Schiphol (aankomst dezelfde dag).
                        

            
  Sakya (2x), Drepung,Tengyeling

De prijs is inclusief: 
Vliegretour Chengdu-Lhasa  (rechtstreekse vluchten)
-  Permit voor Tibet 
-  Overnachtingen op basis van 2-persoonskamers  
-  Vervoer volgens programma 
-  Entreegelden
-  Reader

Deskundige Nederlandse reisleiding

De prijs is exclusief
-
Vliegretour Amsterdam-Chengdu  (rechtstreekse vluchten)
-  Reis- en annuleringsverzekeringen  
-  Visum voor China (circa € 127,-)     
-  Maaltijden anders dan ontbijt 
-  Toeslag voor 1-persoonskamers (indien gewenst): € 500,-.  

Reisbeschrijving

Dag 0-2
De rechtstreekse vlucht naar Chengdu vertrekt 's avonds van Schiphol en landt de volgende dag rond het middaguur. 's Middags bekijken we het nieuwe Sliced Porosity Block van Steven Holl. De volgende dag gaan we naar het prachtige Luyueyuan Stenen Beelden Museum van de Chinese architect Liu Jiakun. 
foto's: http://www.flickr.com//photos/tibetreis/sets/72157600376149500/show/)

  
Boeddha in Sakya, Potala-paleis, Gyantse, Pabonka

Dag 3-6
De vlucht naar Tibet brengt ons naar de Yarlungvallei, vlakbij de luchthaven. Dit is de bakermat van de Tibetaanse cultuur: je vind hier het oudste historische gebouw van Tibet, de Yumbulagang. We bezoeken ook de vervallen havezate Namseling en de 8e eeuwse tempel Kachu. We nemen een paar uur de tijd voor het uit vele tempels en woongebouwen opgebouwde klooster Samye. De plattegrond van Samye heeft de vorm van een mandala, een heilige geometrische figuur. Op weg naar Lhasa maken we een tussenstop in Drathang om 12e eeuwse muurschilderingen te bewonderen.  

Dag 7-11
In Lhasa en omgeving is veel te zien. We beginnen met de Jokhang-tempel, in het hart van de stad. Elke dag brengen duizenden Tibetanen hier offerandes van jak-boter aan het Jowo-beeld (een speciaal boeddhabeeld). Deze in de 7e eeuw gestichte tempel is in de loop der eeuwen gefaseerd uitgebreid. Hij wordt nog dagelijks druk gebruikt.
In de stegen rondom de Jokhang staan tempels uit verschillende periodes, met elk hun eigen verhaal. Hier komen bijna geen toeristen en kunnen we op ons gemak rondkijken. Uiteraard bezoeken we het Potala paleis en het zomerpaleis Norbu Lingka. In Norbu Lingka (vert.: juwelentuin) staat onder andere een villa die in 1954 door de huidige Dalai Lama is gebouwd, het meest moderne voorbeeld van traditionele Tibetaanse architectuur. We maken dagtochten naar verschillende kloosters in de omgeving. 
 

Dag 12-15
Een prachtige rit voert ons over hoge passen, langs het schorpioenmeer Yamdrok Tso en door een rood/geel berglandschap naar Gyantse. Gyantse is qua landschappelijke setting en stedenbouwkundige opzet het mooiste stadje in Tibet. Hier staat bovendien een reusachtige stoepa met meer dan zeventig kapellen vol 15e eeuw wandschilderingen.

Dag 16-18
We rijden over een groene vlakte naar Shigatse.  Het Tashilunpo klooster in deze stad kan beschouwd worden als een staalkaart van Tibetaanse tempelbouw van de 15e tot en met de 20e eeuw. De volgende dag  rijden we door naar Sakya en laten we de civilisatie achter ons. Hier tegen de toppen van de Himalaya staat een van de meest imposante kloosters in Tibet: het Sakya klooster uit de 13e eeuw. Het heeft een heel bijzondere geschiedenis (de Chinese Keizer Kublai Khan was bij de bouw betrokken) en een unieke bouwstijl. 

Dag 19-21
We rijden terug naar Lhasa en vliegen terug naar Chengdu. Zowel in Lhasa als in Chengdu is vrije tijd ingepland om op eigen gelegenheid verschillende projecten te bekijken. We vliegen met een rechtstreekse vlucht terug naar Nederland. 

 
                    
 
Luyueyuan Stenen Beelden Museum


Programma

Het programma is onder voorbehoud omdat het niet altijd mogelijk is om gebouwen van binnen te bekijken. Soms is dat na een kleine programmawijziging mogelijk, maar soms wordt toestemming geweigerd.  

Reisleiding
De reisleiding, mevr. ir. Ymkje Repko, is landschapsarchitect en publicist. Ze schrijft onder andere voor De Blauwe Kamer, de Architect en Topos. Sinds 1996 leidt ze reizen door China en Tibet. Ze spreekt Chinees en Tibetaans. In haar vrije tijd werkt ze aan een over de Tibetaanse bouwkunst. 

Accommodatie
We overnachten in middenklasse hotels, in 2-persoonskamers met douche en toilet. Hotels in China zijn wettelijk verplicht om uw paspoort te kopiëren. Verder moet u er rekening mee houden dat de hotels in Tibet aan service en properheid te wensen over kunnen laten.

Weer
In de zomermaanden is het meestal warm en zonnig weer in Tibet, met temperaturen rond de 24 graden. Het regent af en toe, maar meestal 's avonds en 's nachts.

Hoogte
In Tibet beginnen we in Tsetang, op 3500 m. hoogte. Vervolgens gaan we naar Lhasa (3700 m) en dan via Gyantse (4000) en Sakya (4300) terug naar Lhasa.

Lichte hoogteziekte
Bijna iedereen krijgt in Tibet last van de hoogte, omdat de lucht hier ijler is dan bij ons. Daarom zijn we veel sneller moe dan normaal en krijgen sommige mensen last van hoofdpijn, misselijkheid en prikkelbaarheid. Deze klachten kunnen worden beperkt door veel water te drinken en het rustig aan te doen. Paracetamol verlicht de hoofdpijn. Het gebruik van slaapmiddelen wordt afgeraden.

Zware hoogteziekte
Sommige mensen kunnen heel slecht tegen de ijle lucht en krijgen zware hoogteziekte. Omdat zware hoogteziekte kan leiden tot long- of hersenoedeem, moet er een arts worden geraadpleegd en kan het noodzakelijk zijn vervroegd terug te vliegen naar Chengdu. 
                                                 
 

Gezondheid             

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid en een redelijk goede conditie. We zijn meestal de hele dag buiten en bekijken steden en dorpen te voet. Mensen met een erg slechte conditie, hartklachten of andere ernstige aandoeningen wordt een reis naar Tibet afgeraden.  

Aanbevolen literatuur:

Architectuur:     The Temples of Lhasa, Andre Alexander (Serindia 2005)
                       The Lhasa Atlas, Knud Larsen (Serindia, 2001)
                       Early Tempels of Central Tibet, Roberto Vitali (Serindia, 1990)
Dagelijks leven:   De gastvrije sjamaan, Sun Shuyun  (Mistral Uitgevers, 2009)
Kunst:               Art of Tibet, Robert E. Fisher (Thames and Hudson, 1997)
 
Reisgids:            Tibet Handbook, Gyurme Dorje (Footprint, laatste editie)

Luyueyuan Stenen Beelden Museum van Liu Jiakun:  http://archrecord.construction.com/ar_china/BWAR/0604-01_Luyeyuan.asp

                          

“Architectuur is misschien wel de kunstvorm die de ziel van Tibet het best tot uitdrukking brengt. De bebouwing harmonieert met de natuurlijke omgeving en kenmerkt zich door eenvoud, grote vlakken, krachtige lijnen, statige proporties en licht achterover hellende muren. (…) Kloosters lijken op burchten, maar zijn geen toonbeeld van brute kracht, integendeel. Er zit een idee achter, een subliem gevoel voor schoonheid... Niet de schoonheid van het frivole en het barokke, maar die van de horizon en de kleuren van de Tibetaanse hoogvlakte.”  (Fosco Mariana, Secret Tibet, 1950)